Asbestose

Har man været udsat for asbeststøv, kan man risikere asbestose eller stenlunger, som det også kaldes. Derfor er det vigtigt med beskyttelseAsbestose er en kronisk lungesygdom og skyldes asbestfibre i lungerne.

Har du været udsat for asbeststøv? Så kan du risikere asbestose eller stenlunger, som det også kaldes.

Asbestose, der er en kronisk lungesygdom, skyldes ophobning af asbest i lungerne. Typisk fra at have indåndet asbestfibre fra asbeststøv.

Fibrene er så små, at de kan nå ind i selv de tyndeste forgreninger af lungerne. Det fører til kronisk irritation af lungevævet, så der dannes arvæv i de små lungeblærer (alveoler).

Arvævet betyder, at ilt ikke ordentligt kan transporteres fra den indåndede luft til blodet. Det vil så opleves som åndenød.

Asbestose er uhelbredeligt og viser sig normalt først 10-20 år efter man er blevet udsat for asbeststøv. Lidelsen kan ydermere føre til lungehindefortykkelse samt lunge- og lungehindekræft.

Heldigvis er asbestose, der er anerkendt som en erhvervsbetonet sygdom, en efterhånden sjælden sygdom i Danmark, da asbest har været forbudt i mange år. Der findes dog fortsat asbest i rigtig mange bygninger, der er opført eller renoverede inden asbest blev forbudt i 1987. Dit Indeklima kan hjælpe med at undersøge for asbest.

Call Now Button